Fire Station, Grindelwald, Switzerland

Sloped green roof
project profile data
Area: 13,600 sq. ft. (1,260 m²)
Construction Year: 2007
Architect/Design: ARCHIDEE GmbH, Grindelwald
Contractor: Kuenzli Gartenbau AG, Interlaken
System Build-up: “Sloped Sedum” with Georaster®
Project report

The new fire station is located to the south of the new outdoor swimming pool, on the site of the former pool. The green roof flows wave-like upwards to the road above. As a result the building is incorporated esthetically into the mountainside. An extensive green roof was installed along with Georaster® elements fitted from the bottom upwards. Precultivated vegetation mats, each 22 sq. ft. (2 m²) in size, were placed above the growing media for quick surface coverage and immediate protection against erosion. Flat-plate solar collectors were fitted along parts of the roof ridge in order to generate warm water for the adjacent outdoor swimming pool.

  • Extensive green roof
    Pre-cultivated vegetation mats offered immediate ground coverage.
  • Outdoor swimming pool and building with a sloped green roof
    The visitors of the outdoor swimming pool can enjoy a beautiful view onto the green roof.
  • Green roof with Georaster®elements.
    The green roof was installed with Georaster®elements to transfer shear forces.
  • Plants on an extensive green roof
    The dense flowering carpet attracts butterflies, bees and other pollinating insects.
  • Building with pitched roof in a mountainside landscape
    The building merges beautifully into the surrounding mountainside.
  • Extensive green roof
    Solar collectors were fitted along parts of the roof in order to generate warm water for the adjacent outdoor swimming pool.