Community Hospital, Esslingen, Germany

Entrance to the underground garage
project profile data
Area: ca. 14,000 sq. ft. (1,300 m²)
Construction Year: 2001
Architect: HPP Laage + Partner Planungsgesellschaft mbH, Stuttgart
Planning: Stadt Esslingen Stadtplanungsamt Technisches Rathaus
Contractor: Wohnbau Spieth GmbH & Co. KG, Esslingen
System Build-up: “Perennial Garden”, driveways and walkways with Elastodrain® EL 202
Project report

The “Community Hospital Esslingen” is a modern hospital for central health supply. Underneath the access to the hospital and the main entrance there are further medical facilities as well as a corridor to the central kitchen. This area has been completely redesigned in 2003 with an intensive green roof area. In order to implement the new access road and the adjacent walkways with a thin build up, the extremely strong drainage element Elastodrain® EL 202 was used. The planting beds were implemented with the system build-up “Perennial Garden” on the drainage element Floradrain® FD 40-E. A drip irrigation supplies the vegetation with water.

  • Plant bed with lawn and water feature
    Planting beds, a water feature as well as walkways and driveways were installed on top of the hospitals basement.
  • Plant bed with shrubs and trees infront of a building
    A small park was created in front of the main entrance to the hospital.
  • Plant bed with lawn surrounded by driveways
    The newly designed driveway to the Community Hospital in Esslingen.